De grootste energiesluipers in huis

De energieprijzen stijgen steeds een beetje meer. Huizenbezitters met een variabel energiecontract merken dat direct. Ook de huizenbezitter die binnenkort een nieuw contract moet afsluiten kan maar beter alvast beginnen met sparen. Dat is namelijk één manier om de hoge kosten te dekken, een andere manier is achterhalen wat de grootste energieslurpers in uw huis zijn om met die apparaten vervolgens bewuster om te gaan.

Elektrische boiler

Enerzijds wilt u bewuster omgaan met de energie voor uw eigen portemonnee, maar u houdt u ook bezig met de gevolgen voor het klimaat. U hebt daarom een elektrische boiler aangeschaft, zodat u op den duur misschien wel van het gas af kunt. Een goed begin natuurlijk, maar een elektrische boiler verbruikt wel veel energie. Een gemiddeld huishouden verbruikt bijna 1.900 kWh per jaar. Dat is een behoorlijke hoeveelheid. Overweeg daarom een zonneboiler. Deze verwarmt uw woning door middel van de warmte die wordt opgevangen via de zonnepanelen. Dan bent u én (gedeeltelijk) van het gas af én wekt u zelf duurzame energie op. 

Vijverpompen en aquaria

Visliefhebbers zijn ook grootverbruikers. Vijverpompen en tropische aquaria vragen veel energie. Voor de vijverpomp ligt het er wel aan hoe groot de vijver en dus de pomp is. Een lichte waterpomp die het hele jaar aanstaat verbruikt gemiddeld 180 kWh. Voor een grote pomp komt u al snel aan de 1.800 kWh per jaar. Hebt u naast uw vijver ook nog een goed gevuld tropisch aquarium in de woonkamer staan, dan is dat al snel goed voor een verbruik van zo’n 1.000 kWh per jaar.

Elektrische kachel

In oudere huizen ziet u ze nog regelmatig verschijnen. De elektrische kachel. Handzaam, verrijdbaar en zodra u de stekker in het stopcontact steekt wordt de ruimte snel lekker warm. Deze kachels – zonder thermosstaat – zijn echte energieslurpers. Bij 500 branduren is het verbruik van een elektrische kachel van 2.000 Watt gemiddeld 1.000 kWh.

Pomp vloerverwarming

Voor de pomp van de vloerverwarming geldt ook dat deze behoorlijk wat energie verbruikt, tenzij er een pompschakelaar is geplaatst tussen de pomp en het stopcontact. Zonder deze schakelaar draait de pomp namelijk 24/7 en verbruikt dus ook de hele dag energie. De schakelaar zorgt ervoor dat de pomp alleen draait als dat nodig is. Vooral bij de wat oudere pompen kan de schakelaar nog wel eens ontbreken. Daarmee verbruikt u jaarlijks al snel 700 kWh aan onnodige energie.

Luxeartikelen

Ook de nodige luxeartikelen vragen veel stroom. Helaas voor bierdrinkers slecht nieuws. De beertender is een energieslurper als u wilt dat deze ieder moment van de dag een koud biertje tapt (500 kWh per jaar). Dan kunt u beter de oude koelkast gebruiken om uw bier koud te houden (380 kWh per jaar). Hoewel het voor de portemonnee loont om – als er toch een tweede koelkast aanwezig moet zijn – een nieuwer exemplaar aan te schaffen. Ook de airconditioning (160 – 430 kWh per jaar) en een groot plasma tv-scherm (490 kWh per jaar) stuwen de jaarrekening behoorlijk omhoog.

Wanneer u bewuster wordt van alle elektriciteit die u verbruikt, bedenk dan ook direct of u het echt nodig hebt en hoe u het gebruik ervan zo zuinig mogelijk kunt maken. Ieder tientje dat u kunt besparen is er één, toch? 

EnthousiastObjectiefDiscreetAccuraat