Stijging kosten energielabel voorlopig van de baan

De inkt van de miljoenennota is nog niet droog of er worden al vraagtekens gezet bij de eerste besluiten. Het duurder maken van het energielabel moet van de baan. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer steunde de motie van VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis waarin een oproep wordt gedaan aan Minister Ollongren om de plannen uit te stellen.

Fors meer betalen

Uit de op Prinsjesdag gepresenteerde miljoenennota werd duidelijk dat woningbezitters vanaf 1 januari 2021 fors meer moeten gaan betalen voor hun energielabel. De kosten voor de aanvraag bedragen momenteel niet meer dan enkele tientjes. De aanvraag wordt online ingevuld door de woningeigenaar zelf. Vervolgens wordt deze op afstand door een expert gecontroleerd. Bij de nieuwe plannen komt deze expert aan huis en betaalt de woningbezitter het vijfvoudige van wat hij nu betaalt. 

Toegevoegde waarde

Voor een bedrag van 190 euro bent u vanaf 2021 in het bezit van het energielabel. Het is echter nog niet duidelijk wat de toegevoegde van het nieuwe label is. En dat kan niet, zegt ook de Vereniging Eigen Huis. Voor dat bedrag mag u meer verwachten dan alleen een energielabel. Bijvoorbeeld tips over de te nemen energiebesparende maatregelen. Dat komt echter niet naar voren uit de gepresenteerde plannen en dat moet eerst duidelijk worden voordat deze maatregel doorgevoerd kan worden. 

Stimuleren

De verhoging van de kosten is bedoeld om huiseigenaren te stimuleren te kiezen voor energiebesparende middelen. Daarnaast zegt het ministerie dat het nieuwe label meer waard is dan het huidige energielabel. Het is meer dan het vaststellen van tien kenmerken. Een expert aan huis kan exacter meten en vervolgens berekenen hoeveel kilowattuur aan energie per vierkante meter wordt verbruikt. Daarnaast moet het nieuwe label aangeven hoe schoon de energie is die voor de woning wordt opgewekt.

Er wordt op dit moment bekeken hoe er met de motie wordt omgegaan.

EnthousiastObjectiefDiscreetAccuraat