Ik heb mijn hypotheek helemaal afgelost. En nu?

Het moment dat je je hypotheek helemaal hebt afgelost is altijd een prettig moment. Dit houdt in dat je maandlasten vanaf dat moment significant zullen dalen. Geniet daar vooral eerst maar even van! Als je daar even bij hebt stilgestaan, komt vervolgens de administratieve afhandeling.

Op het moment dat jij een hypotheek afsluit, wordt een aantekening gemaakt bij het Kadaster. Wanneer jij je hypotheek helemaal hebt afgelost, komt deze vermelding te vervallen. Je bank zal dan, naar alle waarschijnlijkheid, vragen de hypotheek te laten royeren uit het Kadaster. Royement betekent het uitschrijven van een hypotheek uit het kadaster, dit wordt ook wel het doorhalen van een hypotheek genoemd. 

Officieel hoeft dat nog niet op dat moment; pas op het moment dat de woning wordt verkocht moet de hypotheek zijn geroyeerd bij het Kadaster. Het kan in sommige gevallen zelfs verstandig zijn de hypotheek nog niet direct te royeren. Op het moment dat je een nieuwe hypotheek wilt aanvragen, kun je namelijk in de meeste gevallen nog gebruik maken van de oude hypotheekinschrijving van het Kadaster. Het voordeel hiervan is dat je niet opnieuw notariskosten hoeft te betalen. Dit geldt echter alleen voor het afsluiten van een hypotheek bij dezelfde geldverstrekker.

Wil je de hypotheek toch royeren, dan gebeurt dit door de notaris, die daar geld voor vraagt. Hoeveel dat is, hangt af van de notaris en vaak ook van de plaats waar je woonachtig bent. Vraag gerust enkele offertes op van verschillende notarissen om zeker te weten dat je niet teveel betaalt.

Enthousiast

Objectief

Discreet

Accuraat