In 2023 kunt u minder hypotheek krijgen.

Het Nibud adviseert het kabinet over de leennormen voor het nieuwe jaar. Door de stijgende hypotheekrente kunt u in 2023 minder hypotheek krijgen in vergelijking met de mogelijkheden in 2022. Hoeveel u minder kunt lenen wordt pas later dit jaar duidelijk. Welke factoren spelen mee bij het bepalen van deze leennormen?

De hogere hypotheekrente heeft een grote invloed op de maandlasten

Uitgaande van een rentevast periode van 10 jaar betaalt u voor een hypotheek met NHG minimaal een hypotheekrente van 4%. Eind 2021 betaalde u nog ongeveer 1,25% voor een rentevast periode van 10 jaar. De sterke stijging van de hypotheekrente tot en met het vierde kwartaal van 2022 heeft effect op de betaalbaarheid van hypotheeklasten. Het is dus niet zo vreemd dat het Nibud pleit voor een lagere maximale hypotheek. Als we uitgaan van een hypotheekschuld van €400.000, betekent dit een verschil in hypotheeklasten van €11.000 in één jaar (zonder rekening te houden met aflossingen).

Lagere huizenprijzen zorgen weer voor lagere hypotheeklasten voor huizenkopers

De hogere hypotheekrente maakt het kopen van een huis minder aantrekkelijk. Een verdere daling van de huizenprijzen zorgt juist weer voor een demping van het effect van de hogere hypotheekrente. In het derde kwartaal van dit jaar zijn de huizenprijzen sterk gezakt ten opzichte van het tweede kwartaal volgens de NVM. Bij een verdere daling van de prijzen heeft een koper minder geld nodig voor de aankoop. Hierdoor zakken de hypotheeklasten na het kopen van een huis juist weer.

Let ook op wat u maximaal kunt besteden

Potentiële kopers laten vaak eerst berekenen wat ze maximaal kunnen lenen op basis van het inkomen. Dat is inderdaad verstandig, maar het kan nog verstandiger. Let ook op wat u maximaal kunt besteden. Volgens de bank kunt u mogelijk wel €400.000 lenen, maar passen de hypotheeklasten na de aankoop ook binnen uw budget? Bepaal voor uzelf wat u maximaal kunt missen aan hypotheeklasten. Hierdoor komt u mogelijk op een lagere maximale hypotheek uit.

Door een stijgend inkomen krijgt u ook weer meer mogelijkheden

Verwacht u een stijging van het inkomen in 2023? Een geringe stijging van het inkomen kan er al voor zorgen dat u duizenden euro’s extra aan hypotheek krijgt. Uiteraard is het wel belangrijk dat de stijging van het inkomen wel zeker is. U moet namelijk niet rekenen met een inkomensstijging die u misschien krijgt.

Laat u dus niet afschrikken door een lagere maximale hypotheek in 2023. Overleg met uw hypotheekadviseur wat er mogelijk is voor u. Laat uw woonwens niet varen omdat u denkt dat het financieel niet haalbaar is. Pas na een adviesgesprek hebt u hier duidelijkheid over. 

Enthousiast

Objectief

Discreet

Accuraat