Wanneer krijg ik vrijstelling van overdrachtsbelasting?

Om daar antwoord op te geven is het goed om uit te leggen wat overdrachtsbelasting eigenlijk is. Overdrachtsbelasting is belasting die u betaalt bij de overdracht van uw woning. U betaalt deze belasting alleen bij bestaande woningen, dus niet bij nieuwbouw, en bedraagt meestal zo’n 2 procent van de aankoopwaarde.

In sommige gevallen hoeft u geen overdrachtsbelasting te betalen. Huizenkopers tussen de 18 en 35 jaar die een woning kopen tot 440.000 euro zijn vrijgesteld van het betalen van overdrachtsbelasting. Hierbij maakt het niet uit of het de eerste, tweede, derde of misschien wel vierde koopwoning is. U mag echter wel maar één keer gebruik maken van de vrijstelling. Hebt u hem bij de koop van uw tweede huis al gebruikt en koopt u nu uw derde huis, dan vervalt de vrijstelling.

Verder hebt u als koper een verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling nodig om aanspraak te maken op de vrijstelling. In deze verklaring staat aan welke voorwaarden u moet voldoen. Door het tekenen van de verklaring, geeft u aan dat u ook daadwerkelijk aan deze voorwaarden voldoet. Deze verklaring kunt u downloaden op de website van de Belastingdienst.

Enkele voorwaarden waaraan u moet voldoen om in aanmerking voor de vrijstelling te komen:
U bent tussen de 18 en 35 jaar op het moment van het ontvangen van de vrijstelling
U gaat zelf in de woning wonen
U betaalt niet meer dan 440.000 euro voor de woning
U hebt nog niet eerder aanspraak gemaakt op de vrijstelling
Bent u wel tussen de 18 en 35 jaar, maar uw partner niet? Dan kunt u gewoon aanspraak maken op de vrijstelling. Uw partner betaalt dan wel de 2 procent overdrachtsbelasting over zijn of haar deel van de koopsom.

Enthousiast

Objectief

Discreet

Accuraat