Met de overwaarde in uw huis het pensioen aanvullen

De huizenprijzen zijn zeer hard gestegen. Mede hierdoor ontstaat er overwaarde in een koophuis. Op meerdere manieren kunt u van de overwaarde profiteren. U kunt bijvoorbeeld uw pensioeninkomsten aanvullen. Wat zijn de mogelijkheden?

Op twee manieren bouwt u overwaarde op in een koophuis

Enerzijds door het aflossen van de hypotheekschuld en anderzijds door de stijging van de huizenprijzen. Overwaarde zit vast in het huis, maar bij verkoop kunt u de overwaarde innen en het naar eigen inzicht besteden. Het geld niet weer opnieuw investeren in een koophuis kan gevolgen hebben voor de hypotheekrenteaftrek voor uw volgende koopwoning. Hoe kunt u na uw pensionering profiteren van de overwaarde in uw huis?

Na pensionering een deel van de overwaarde verzilveren

Overwaarde is fictief. U kunt er namelijk niet aan komen omdat het vast zit in de stenen. Pas bij verkoop van uw huis ziet u wat de werkelijke overwaarde is. Het is mogelijk om een deel van de overwaarde te incasseren. U kunt een hypotheek opnemen als er voldoende overwaarde in het huis zit. Een bank leent u dan een bedrag, waarvoor uw huis het onderpand is. U kunt het zien als een voorschot op de overwaarde. De rentelasten die hieruit voortvloeien kunt u meefinancieren in de hypotheek. U krijgt bijvoorbeeld € 50.000 uitgekeerd.

Uw huis verkopen en een goedkoper huis terugkopen

Door het verkopen krijgt u de overwaarde via de notaris uitgekeerd. Vervolgens moet u wel weer woonruimte hebben. Door het kopen van een goedkoper huis houdt u mogelijk een bedrag over waarmee u uw pensioen aan kunt vullen. Het weer opnieuw kopen van een huis zorgt wel voor hoge kosten waarvoor u een deel van de geïncasseerde overwaarde moet opofferen. U moet namelijk naar de notaris en u betaalt overdrachtsbelasting. Verdiep u vooraf wel in de hoogte van de kosten voordat u voor deze optie kiest.

Huis verkopen en kiezen voor een huurhuis

Een andere optie is het verkopen van uw huis en de overwaarde op uw rekening laten storten. De overwaarde kunt u naar eigen inzicht weer investeren en gebruiken ter aanvulling op uw pensioeninkomen. Deze optie is fiscaal vriendelijk. U betaalt namelijk geen heffing over het bedrag. Uiteraard telt het kapitaal na uitkering wel mee als spaarkapitaal waar u vermogensrendementsheffing over betaalt. Een nadeel is dat u waarschijnlijk een hoog bedrag aan huur maandelijks afdraagt aan de verhuurder.

Vertrouw niet op de overwaarde en bouw een goed pensioen op

De huizenprijzen schommelen. De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen sterk gestegen, maar een periode met dalende huizenprijzen zal ook een keer weer volgen. Daarom is het opbouwen van overwaarde geen vervanging voor pensioenopbouw. Iedereen heeft recht op een AOW-uitkering. Helaas is de uitkering slechts een percentage van het minimumloon. Een aanvulling opbouwen is dus zeker wenselijk.

Een eigen huis kan helpen bij het oplossen van een pensioentekort. In de eerste plaats koopt u een huis voor het woongenot, maar de op te bouwen overwaarde is een mooie bijkomstigheid.


EnthousiastObjectiefDiscreetAccuraat