Wat als de huizenprijzen zakken?

De huizenprijzen zijn erg hard gestegen in de laatste vijf jaar. Deze prijzen kunnen niet in hetzelfde tempo blijven stijgen. Woningen moeten immers wel betaalbaar blijven voor potentiële kopers. Wat zijn de gevolgen voor huiseigenaren als de huizenprijzen zakken?

Er is een tekort aan woonruimte en dat zal de komende tien jaar ook het geval blijven. Er worden volop plannen gemaakt om bij te bouwen, maar het duurt nog jaren voordat dit woningtekort echt is opgelost. Toch is het tekort aan huizen nog geen garantie voor verder stijgende huizenprijzen.

Starters extra kwetsbaar

Voor het kopen van uw eerste woning moet u nu een groot bedrag neerleggen in vergelijking met een aantal jaren geleden. De grootste angst voor starters is dat de huizenprijzen zakken kort na het kopen van een huis. Dat is inderdaad erg zuur, maar niemand weet hoe de huizenprijzen zich ontwikkelen. De stijging kan nog een lange tijd doorgaan, maar een daling kan ook de volgende maand al worden ingezet.

Doorstromers lopen een kleiner risico

Bezit u een huis met een grote overwaarde en overweegt u het kopen van een andere woning? Dan bent u een zogenaamde doorstromer. De overwaarde in uw huidige woning kunt u gebruiken voor het deels betalen van uw volgende koopwoning. Door deze reserve bent u beter beschermd tegen waardedalingen van uw volgende koopwoning.

Dalende huizenprijzen hoeven geen probleem te zijn

Door dalende prijzen ziet u als huiseigenaar een deel van de waarde verdampen. Dit zorgt voor een lagere overwaarde. Heeft u onlangs een woning gekocht, dan kunt u in de situatie terechtkomen dat de waarde van het huis lager is dan de hypotheekschuld. Dit kan problematisch zijn als het huis verkocht moet worden. Als u geen plannen hebt om te verkopen, hoeft een waardedaling geen probleem te zijn. Ook niet bij een sterke waardedaling.

Door aflossingen in de hypotheek beschermt u uzelf tegen een waardedaling

Moderne hypotheken bestaan vaak uit een lineaire hypotheek en/of een annuïteitenhypotheek. In deze hypotheken zit een volledige aflossing van de hypotheekschuld in de maandtermijnen verwerkt. Na een periode van vaak 30 jaar hebt u de hypotheekschuld dus afbetaald. Door de maandelijkse aflossingen maakt u dalende huizenprijzen een kleiner probleem. Dit maakt u minder afhankelijk van de ontwikkeling van de huizenprijzen.

Kiezen voor een hypotheek met NHG biedt extra bescherming

Een NHG hypotheek heeft als voordeel dat u beter beschermd bent tegen een daling van de waarde. Als u de hypotheeklasten niet meer kunt betalen door bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid of door een scheiding, kan bij noodgedwongen verkoop de ontstane restschuld worden kwijtgescholden. Helaas komt niet iedereen in aanmerking voor een NHG hypotheek. De koopsom van het huis mag namelijk niet hoger zijn dan €355.000.

Overweegt u het kopen van een huis? Laat u adviseren over de mogelijkheden en zorg voor een snelle aflossing van de hypotheekschuld om beter bestand te zijn tegen een daling van de huizenprijzen.

EnthousiastObjectiefDiscreetAccuraat