Starters kunnen kiezen voor een hypotheek van 40 jaar

In moderne hypotheken zijn de maandlasten vooral hoog door aflossingen. In een periode van meestal 30 jaar betaalt u de volledige hypotheekschuld af. De verzekeraar a.s.r. heeft een hypotheek met een looptijd van 40 jaar. Door de aflossing uit te smeren over 10 extra jaren, kunt u de hypotheeklasten lager houden.

Voor een hypotheek van €360.000 betaalt u bij een aflostermijn van 30 jaar maandelijks gemiddeld €1.000 aan aflossing. Kiezen voor een termijn van 40 jaar zorgt voor een gemiddelde maandelijkse aflossing van €750. Dat is dus een flink verschil. Voor starters is dit de ideale manier om toch een huis te kunnen kopen als het niet lukt met een standaard hypotheek.

 

Over de volledige looptijd gerekend betaalt u meer hypotheekrente

In vergelijking met een hypotheek voor 30 jaar betaalt u gerekend over de looptijd meer aan rente voor deze startershypotheek met een looptijd van 40 jaar. Als het financieel haalbaar is, kunt u beter kiezen voor een snellere aflossing in een hypotheek voor 30 jaar. De langlopende startershypotheek is ook bestemd voor de starters die lagere maandlasten willen, omdat een koophuis anders niet haalbaar is. Jaarlijks kan er 15% van de oorspronkelijke schuld extra worden afbetaald, dus sneller aflossen dan in 40 jaar kan wel.

Een langere looptijd heeft wel nadelen

Een nadeel is dat u minder snel afbetaalt op de hypotheekschuld. Hierdoor bent u minder goed bestand tegen dalende huizenprijzen. Ook oudere starters op de huizenmarkt kunnen deze startershypotheek afsluiten, maar ze moeten er wel rekening mee houden dat de hypotheeklasten ook nog betaalbaar blijven na de pensioendatum. Een extra nadeel is dat de betaalde hypotheekrente niet volledig aftrekbaar is. Uw hypotheekadviseur kan u hier meer over vertellen.

U kunt de hypotheekrente voor 30 jaar vastzetten

Door de lage hypotheekrente kan het interessant zijn om te kiezen voor een lange rentevast periode. Kiezen voor een rentevast periode van 30 jaar geeft de zekerheid van vaste maandlasten voor een lange periode. Door deze keuze bent u niet meer afhankelijk van de ontwikkeling van de hypotheekrente de komende tientallen jaren. Dit maakt u financieel minder kwetsbaar.

De hypotheekrente kan verder omlaag als u in een lagere risicoklasse valt

Geldverstrekkers zijn bereid om een lagere hypotheekrente in rekening te brengen als de waarde van het huis de hypotheekschuld overtreft. Uw huis is bijvoorbeeld €350.000 waard en de hypotheek op het huis is €250.000. Door de maandelijkse aflossingen en door waardestijgingen van uw huis kunt u met uw hypotheek in een lagere risicoklasse vallen. Hierdoor krijgt u mogelijk recht op een korting op de hypotheekrente. Zo kunt u de maandlasten laten zakken tijdens de looptijd.

Hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek?

De voor de eigen woning betaalde hypotheekrente is aftrekbaar van het inkomen. Eén van de eisen voor dit fiscaal voordeel is dat u de hypotheek afbetaalt in een periode van 30 jaar. Hier voldoet een hypotheek met een looptijd van 40 jaar dus niet aan. Daar is over nagedacht. De hypotheek wordt namelijk opgesplitst in twee onderdelen. Het ene deel voldoet aan de fiscale voorwaarden en het tweede (kleinere) deel voldoet niet. Hierdoor kunt u dus maar een deel van de betaalde hypotheekrente in mindering brengen op uw inkomen. Dat is een nadeel om rekening mee te houden.

EnthousiastObjectiefDiscreetAccuraat