Daltarief verdwijnt voor oude energiemeters

Hebt u al een slimme energiemeter of behoort u tot een van de miljoen huishoudens die de oude energiemeter liever behoudt? Dan kan het zijn dat u binnenkort geen gebruik meer kunt maken van het voordelige nachttarief.

Slimme meter

Het afgelopen half jaar zijn netbeheerders heel druk geweest met het gratis vervangen van oude energiemeters voor nieuwe, slimme meters. Met de slimme meter worden de stroom- en het gasverbruik op ieder moment doorgegeven aan de energieleverancier. Dat kan heel handig zijn, omdat u de gegevens dan niet meer handmatig hoeft door te geven. Dat is ook direct de reden voor ongeveer een miljoen huishouden om niet over te stappen. Zij vinden het geen prettig idee dat de energiemaatschappij ongevraagd kan ‘meekijken’. 

Voordeel slimme meter

Toch kan het veel voordeel opleveren om over te stappen op de slimme meter. Los van de automatisch doorgegeven meterstanden, levert de slimme energiemeter ook een financieel voordeel op. Met de huidige analoge meter wordt het schakelen tussen dag- en nachttarief mogelijk gemaakt met behulp van het afgeven van het zogenoemde toonfrequentiesignaal (TF-signaal). Per 1 juli 2021 stoppen de netbeheerders echter met het afgeven TF-signaal. Het onderhouden van deze techniek is namelijk erg duur en kan vervangen worden door verbeterde en goedkopere technieken.

Enkel tarief

Met het stoppen van deze techniek, verdwijnt dus ook de mogelijkheid te profiteren van een dag- en nachttarief en worden contracten met een dubbel tarief automatisch omgezet naar een enkel tarief. Echter, het voordeel dat tegenwoordig behaald wordt uit een nachttarief is – volgens onderzoek van de onafhankelijke vergelijkssite Independer.nl – niet veel meer dan enkele euro’s per maand. 

Flexibele tarieven

Uw oude meter omruilen voor een slimme meter, levert voor nu vooral tijdswinst op. Rijk wordt u er niet van. Kijken we naar de toekomst, dan bestaat de mogelijkheid dat energieleveranciers met flexibele tarieven gaan werken. Afhankelijk van de weersomstandigheden, bijvoorbeeld bij een zonnige dag of bij een dag met veel wind, kunnen energieleveranciers er dan voor kiezen de prijs overdag te verlagen, omdat de energie op die momenten relatief goedkoop is. Daar kunt u alleen van profiteren met een slimme meter. 

Wilt u toch nog profiteren van het gratis laten plaatsen van een slimme meter, vraag hem dan nu nog aan bij uw netbeheerder.


EnthousiastObjectiefDiscreetAccuraat