Belastingaangifte!

Kocht u in 2018 een woning? Diverse kosten, die u heeft gemaakt tijdens het koopproces, kunt u bij de aangifte opvoeren als aftrekpost:

Woningkopers

  • De advies- en afsluitkosten voor de hypotheek
  • Notariskosten en kadastrale rechten voor de hypotheekakte
  • Eventuele boeterente of oversluitkosten
  • Kosten voor de aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie
  • Taxatiekosten (wanneer u een bestaande woning kocht)

Bij de koop van een nieuwbouwwoning:

  • De bouwrente over de periode na de voorlopige koopovereenkomst
  • De kosten van een nieuwbouw- of verbouwingsdepot

Bovengenoemde kosten worden vervolgens afgetrokken van uw inkomen. Afhankelijk van de belastingschijf waarin u zit kan het belastingvoordeel flink oplopen.

Woningverkopers

Uw woning verkopen en blijven zitten met een restschuld. Gezien de huidige woningmarkt is dit niet heel waarschijnlijk meer, tóch zijn er talloze verkopers die hier in de periode tussen 28 oktober 2012 en 1 januari 2018 mee te maken kregen. Van dat nadeel kan een voordeeltje worden gemaakt. Kreeg u - binnen voorgenoemde periode - een restschuld voor de kiezen, dan mag u over deze restschuld nog vijftien jaar rente en financieringskosten aftrekken. Heeft u in 2018 kosten gemaakt voor doorhaling van de hypotheek? Dan is dit een kleine aftrekpost die u mag opvoeren.

Woningbezitters

Heeft u in 2018 met plezier gewoond in uw eigen woning en is er in dat jaar weinig noemenswaardigs gebeurd met de woning? Dan profiteert u nog altijd van de hypotheekrenteaftrek. Als het goed is staan deze gegevens allemaal in de vooraf ingevulde aangifte, omdat uw hypotheekverstrekker deze cijfers bij de Belastingdienst heeft ingeleverd. Controleer wel altijd goed of dit ook klopt.

 

Enthousiast Objectief Discreet Accuraat