Zonnepanelen huren of kopen. De voor- en nadelen op een rij.

Hoewel de zon niet bepaald overuren draait op dit moment, is het juist nu de tijd na te denken over het plaatsen van zonnepanelen. Tegen de tijd dat u een knoop hebt doorgehakt over de voor u beste optie, bent u zo een half jaar verder en schijnt de zon volop. Wilt u bijvoorbeeld zonnepanelen huren of kopen?

Verschillen

Het grootste verschil is dat gehuurde zonnepanelen niet uw eigendom zijn, dat geldt wel voor panelen die u koopt. Daar zit dan ook gelijk een ander verschil. De investering. Niet per se in de hoogte van het bedrag, maar wel in de hoeveelheid geld die in één keer uitgegeven wordt. Gekochte panelen betaalt u vaak in één keer, terwijl u voor gehuurde panelen een maandelijks bedrag kwijt bent. Een ander verschil is dat u bij gekochte panelen zelf verantwoordelijk bent voor het onderhoud en het herstel van eventuele schade. Bij gehuurde panelen is de leverancier daarvoor verantwoordelijk. 

Voordelen gekochte zonnepanelen

Een van de verschillen met gehuurde zonnepanelen is ook direct een groot voordeel. Zodra u de zonnepanelen koopt, bent u ook direct eigenaar. Als eigenaar van de panelen krijgt u in veel gevallen de btw van 21% over het totale aankoopbedrag terug. En omdat u geen maandelijkse huur voor de panelen hoeft te betalen, hebt u maandelijks een groter voordeel omdat de besparing hoger ligt. Op de lange termijn haalt u een groter financieel voordeel uit gekochte panelen. 

Nadelen gekochte zonnepanelen

Een nadeel van gekochte panelen is dat u zelf opdraait voor de herstelwerkzaamheden, bijvoorbeeld na stormschade. Hier bent u in veel gevallen overigens wel voor verzekerd. U zult echter zelf actie moeten ondernemen om de schade te laten herstellen. Ook bent u zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. De meeste zonnepanelen hoeven echter niet tot nauwelijks schoongemaakt te worden. Bij schuingeplaatste panelen spoelt de regen de vuiligheid zelf van de panelen af. Wel is het verstandig de panelen eens in de vijf jaar te laten reinigen om het grove vuil te laten verwijderen.  

Voordelen gehuurde zonnepanelen

Hebt u niet de mogelijkheid om een groot bedrag in één keer te investeren, dan is de optie om panelen te huren een goed alternatief. Dan hebt u toch de mogelijkheid stroom op te wekken en te besparen op uw energiekosten, zonder een groot budget. De huur van de panelen ligt lager dan de opbrengst van de panelen, dus u bespaart altijd iets op uw energierekening. Een ander groot voordeel is dat u geen omkijken naar uw panelen hebt. Het onderhoud en herstel van eventuele schade ligt bij de verhuurder.

Nadelen gehuurde zonnepanelen 

Ondanks dat de huur lager is dan de maandopbrengst van de panelen, is de besparing toch een stuk lager bij gehuurde panelen. Het rendement van uw panelen wordt in mindering gebracht op uw huur, dus het bedrag dat u maandelijks bespaart is logischerwijs dan ook een stuk lager. Dit maakt gehuurde zonnepanelen op de lange termijn minder voordelig.

Of u de zonnepanelen huurt of koopt, is per situatie verschillend. Reken voor uzelf uit hoeveel u kunt investeren en hoeveel u wilt opbrengen en maak dan een keuze. Laat u desnoods goed voorlichten. Of u nu kiest voor gehuurde of gekochte panelen, beide opties zijn duurzaam en leveren een besparing op. Daar kunt u nooit een verkeerde keuze in maken.

Enthousiast

Objectief

Discreet

Accuraat