Het financieel verschil tussen kopen en huren is groot.

Het kopen of het huren van een huis zorgt voor een groot financieel verschil, in het voordeel van het kopen. Doordat u op termijn geen hypotheeklasten meer betaalt over een koophuis is het verschil enorm, maar er zijn meer verschillen.

Op dit moment is het vinden van een koophuis lastig. Hetzelfde geldt voor een betaalbare huurwoning. Als u toch de mogelijkheid hebt om te kopen, kunt u daar beter voor kiezen. Graag leggen we het grote verschil tussen koop en huur aan u uit.

Zekerheid over uw maandlasten

Bij het financieren van een koopwoning kunt u kiezen voor een langlopende rentevast periode. U zet de hoogte van de hypotheekrente bijvoorbeeld voor een periode van 20 jaar vast. Hierdoor kunt u uw maandlasten vastzetten voor 20 jaar. Bij een verdere stijging van de hypotheekrente hebt u daar gedurende die 20 jaar geen last van. Met een huurhuis kunt u ervan uitgaan dat de huur jaarlijks stijgt door een inflatiecorrectie.

Na 30 jaar afbetaald

Kiest u voor een annuïteiten- of een lineaire hypotheek, dan lost u de hypotheekschuld op uw woning af gedurende de looptijd. Het gaat meestal om een periode van 30 jaar, maar korter kan ook. Na de afbetaling hebt u geen hypotheeklasten meer. Met een huurwoning blijft u maandelijks huur betalen zolang u in het huis blijft wonen. Op langere termijn is het voordeel van het kopen dus erg groot.

Overwaarde

Tijdens de looptijd wordt de hypotheekschuld steeds kleiner. Zeer geleidelijk bouwt u dus een overwaarde op in het huis. 

Vermogen achter de hand

Na het aflossen van de hypotheekschuld betaalt u geen hypotheeklasten meer. De waarde in het huis hebt u vervolgens achter de hand. In principe kunt u het huis verkopen en met de opbrengst uw pensioen aanvullen. Uiteraard moet u dan wel weer geld reserveren voor het huren van een huis. U kunt in plaats van het verkopen ook een deel van de waarde in het huis opnemen. Hierdoor krijgt u wel weer een hypotheeklast.

Huren heeft ook voordelen 

Huren in plaats van kopen heeft niet alleen maar nadelen. De grootste voordelen van het huren zijn:

  • De verhuurder draagt de kosten voor het onderhouden en het vernieuwen van het huis
  • U hebt geen last van dalingen van huizenprijzen. Met een koophuis kunt u bij verkoop een restschuld overhouden als de schuld hoger is dan de verkoopwaarde van het huis
  • U kunt de huur opzeggen en binnen een paar maanden verhuizen naar een ander huis (bij normale marktomstandigheden)
  • Met een sociale huurwoning kunt u recht hebben op huurtoeslag
  • Bij mankementen aan de huurwoning moet de verhuurder het probleem verhelpen
  • U krijgt geen grote schuld op uw naam

Huren heeft dus voordelen, maar de voordelen van kopen maakt koophuizen populairder. Door de hoge huizenprijzen is het kopen van een woning helaas niet voor iedereen een optie.

EnthousiastObjectiefDiscreetAccuraat