Stijgende huizenprijzen en voorzichtig optimisme rondom hypotheek rentetarieven

Goed nieuws voor de woningverkoper. De huizenprijzen waren in de maand december voor het eerst in bijna een jaar tijd weer gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Volgens het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was de gemiddelde verkoopprijs van een woning in december 2023 1,6 procent hoger in vergelijking met de huizenprijzen van december 2022. Met deze stijging steeg de gemiddelde verkoopprijs van een woning in afgelopen december naar 422.000 euro.

Schaarste

Deze stijging komt mede door de schaarste van woningen op de woningmarkt. Er is meer vraag dan aanbod en dat drijft de verkoopprijs weer op. Daarnaast hebben kopers meer te besteden door het stijgen van de lonen. Ze kunnen meer hypotheek krijgen en dus meer bieden voor de woning van hun dromen. 

Minder woningtransacties

De schaarste van woningen was volgens het Kadaster overigens ook terug te zien in het aantal woningen dat van eigenaar wisselde. In december waren er iets minder dan 200.000 transacties. Dat is 8 procent minder dan een jaar gelden. Mensen kozen er vaker voor te blijven zitten waar ze zitten. 

Verwachting hypotheekrente

Staat u op het punt een woning te kopen of loopt de rentevaste periode van uw huidige hypotheek bijna af, dan is het handig om te weten wat de verwachting is qua hypotheekrentes in 2024. Het voorspellen van de hypotheekrente-ontwikkeling is niet eenvoudig. Niemand beschikt immers over een glazen bol. Toch kunnen economen van grote banken en financiële instellingen wel een voorzichtige voorspelling doen. Er is een direct verband tussen de rente van de Europese Centrale Bank (ECB) en de hoogte van de korte- en langlopende hypotheekrentes. In 2023 werd de rente van de ECB fors verhoogd wat resulteerde in een stijging van de hypotheekrentes. Sinds september 2023 is de rente van de ECB stabiel. ABN ABRO verwacht geen verdere verhoging van deze rente, mogelijk wordt er zelfs een daling doorgevoerd aan het einde van het tweede kwartaal 2024. De kans dat de hypotheekrentes in de loop van dit jaar wat zullen zakken is hierdoor aannemelijk. De verwachting is echter dat deze daling wel beperkt zal zijn. Economen zijn positief gestemd voor 2024, het jaar is echter nog lang dus er kan nog van alles gebeuren. Wilt u een hypotheek af- of oversluiten in 2024? Laat u dan altijd goed adviseren door een financieel expert. 

Enthousiast

Objectief

Discreet

Accuraat