Vergrijzing trekt Nederlandse huizenmarkt verder uit elkaar

De Nederlandse woningmarkt groeit de komende tien jaar steeds verder uit elkaar. Door de vergrijzing blijven de huizenprijzen en het aantal verkochte woningen in de uithoeken van het land achter bij de Randstad.
Dat concludeert ING in een woensdag gepubliceerd rapport over de Nederlandse woningmarkt.
De huizenprijzen in Amsterdam, Den Haag en Utrecht en de regio's daar omheen stijgen het sterkst, terwijl de prijzen in de provincies Drenthe, Limburg en Zeeland steeds meer onder druk komen te staan van vergrijzing.
In de provincie Groningen geldt dit met name voor het gebied buiten .

In 2023 kunt u minder hypotheek krijgen.

Het Nibud adviseert het kabinet over de leennormen voor het nieuwe jaar. Door de stijgende hypotheekrente kunt u in 2023 minder hypotheek krijgen in vergelijking met de mogelijkheden in 2022. Hoeveel u minder kunt lenen wordt pas later dit jaar duidelijk. Welke factoren spelen mee bij het bepalen van deze leennormen?

In de koopovereenkomst wordt een waarborgsom gevraagd, wat houdt dat in?

Zodra je een huis koopt, teken je een koopcontract. Ondanks dat dit contract bindend is, kan de koper onder bepaalde omstandigheden nog onder de koop uitkomen, bijvoorbeeld omdat de financiering nog niet rond is. De verkopende partij kan in deze koopovereenkomst een waarborgsom van de koper eisen, zelfs als de financiering nog niet rond is.

EnthousiastObjectiefDiscreetAccuraat