Wel of geen zonnepanelen plaatsen?

Zonnepanelen zijn in de afgelopen paar jaren veel goedkoper geworden. Hierdoor kunt u de kosten voor de zonnepanelen dus sneller terugverdienen. Een nadeel is dat energieleveranciers het bezitten van zonnepanelen juist steeds meer ontmoedigen door heffingen. Wat is verstandig?

Doordat energieleveranciers steeds vaker kosten gaan rekenen, gaat het een langere tijd kosten om de investering in zonnepanelen terug te verdienen. Toch moet dat niet de reden zijn om geen zonnepanelen te nemen. Onder de streep gerekend is het nog steeds verstandig. Volgens Gaslicht.com is het plaatsen van zonnepanelen vergelijkbaar met een rentevergoeding van 5% tot 6% gerekend over een periode van 25 jaar. Waar moet u rekening mee houden als u overweegt om zonnepanelen te nemen?

Energie wordt steeds duurder

Het beleid van de overheid is erop gericht om het energieverbruik zoveel mogelijk te beperken. De nadruk ligt op het bezuinigen en het zelf opwekken van energie. Vanuit deze gedachte is het waarschijnlijk dat ze stroom duurder gaan maken door hogere belastingen te heffen.

Salderen blijft vooralsnog

Er waren politieke plannen om het salderen af te bouwen. Deze plannen komen vooralsnog te vervallen. Hierdoor kunt u de opgewekte stroom weg blijven strepen tegen de verbruikte stroom. Dat is positief, want in de zomer wekt u veel stroom op en in de winter juist weinig. Als u het onderling mag verrekenen, profiteert u optimaal van de zonnepanelen.

Groene energie is beter voor het milieu

Door het zelf opwekken van energie zorgt u ervoor dat er minder “grijze” stroom opgewekt hoeft te worden. De bijdrage aan een beter milieu van uw huishouden is klein, maar het heeft zeker effect.

De salderingsregeling wordt waarschijnlijk ooit wel afgebouwd

De Eerste Kamer heeft tegen het afbouwen van de salderingsregeling gestemd. Toch kunt u ervan uitgaan dat het in de toekomst wel gaat gebeuren. Door de salderingsregeling raakt ons stroomnet namelijk steeds vaker overbelast. In de toekomst zal er waarschijnlijk meer gestuurd worden op het zelf opslaan van zonne-energie. Dat kan door het plaatsen van een thuisbatterij. Dit vraagt weer om een extra investering.

Mogelijk gaan energiebedrijven zonnepanelen ontmoedigen

Er zijn nu nog maar enkele energiebedrijven die kosten rekenen aan eigenaren van zonnepanelen. Het is waarschijnlijk dat deze kosten steeds hoger worden. Ook andere energiebedrijven die nu geen kosten rekenen, gaan dat in de toekomst mogelijk wel doen.

De vergoedingen voor het terugleveren worden steeds lager

Wekt u meer stroom op dan u verbruikt? Dan ontvangt u een terugleververgoeding van uw energiebedrijf. In vergelijking met twee jaar geleden zijn deze vergoedingen nu lager of zelfs verdwenen bij sommige energiebedrijven.  

Zonnepanelen op uw dak laten leggen is verstandig. Als u zonnepanelen wilt, moet u de voordelen en de nadelen goed afwegen voor u een beslissing neemt.

Enthousiast

Objectief

Discreet

Accuraat