Alles wat u moet weten over het verhogen van uw hypotheek

Het verhogen van uw hypotheek kan een slimme zet zijn om financiële doelen te bereiken, zoals het financieren van een renovatie, het aflossen van schulden of het investeren in nieuwe kansen. Voordat u echter besluit uw hypotheek te verhogen, is het belangrijk de mogelijkheden, stappen en risico's zorgvuldig in kaart te brengen en te overwegen.

De mogelijkheden

Er zijn verschillende redenen waarom u uw hypotheek wilt verhogen en er zijn verschillende manieren om dit te doen.

1. Hypotheekherziening

Dit houdt in dat u uw bestaande hypotheek vervangt door een nieuwe, grotere lening. Hierdoor kunt u extra kapitaal vrijmaken.

2. Tweede hypotheek

Als u uw huidige hypotheek niet wilt aanpassen, kunt u een tweede hypotheek overwegen. Deze wordt boven op uw bestaande hypotheek geplaatst en geeft u extra financiële ruimte.

3. Overwaarde benutten

Als de waarde van uw huis is gestegen sinds u de hypotheek hebt afgesloten, kunt u overwegen de overwaarde te benutten door uw hypotheek te verhogen.

De stappen 

Om daadwerkelijk in aanmerking te komen voor meer financiële ruimte, vindt eerst een financiële evaluatie plaats. Daarnaast wordt gekeken naar de motieven waarom u de hypotheek zou willen verhogen. U moet het a. kunnen betalen, maar de bank moet er b. ook vertrouwen in hebben dat het geld goed besteed wordt. Vervolgens krijgt u een professioneel advies van de hypotheekadviseur. Daarmee krijgt u inzicht in de voor u beschikbare opties en wordt een strategie op maat ontwikkeld. Wanneer dat traject is afgerond, gaat u in gesprek met potentiële geldverstrekkers. De aanbiedingen en voorwaarden die u vervolgens krijgt, legt u naast elkaar om te vergelijken. Als laatste verzamelt u de vereiste financiële documenten en vult u de aanvraagformulieren in.  

De risico’s 

Het hebben van extra financiële ruimte klinkt natuurlijk heel aantrekkelijk. Er zitten echter wel risico’s aan vast. Het is ook niet voor niets dat er eerst een grondige financiële check volgt van de geldverstrekker voordat de extra hypotheek wordt toegekend. U krijgt namelijk te maken met een verhoogde schuld, met als gevolg hogere maandelijkse lasten. Een ander risico is dat de waarde van uw woning daalt, waardoor u in een situatie terecht kan komen waarin de hypotheeklast hoger is dan de waarde van uw woning met alle gevolgen van dien. Een grotere financiële last betekent ook minder financiële flexibiliteit bij onverwachte toekomstige uitgaven.

Het verhogen van uw hypotheek biedt zeker diverse mogelijkheden om uw financiële doelen te verwezenlijken. Het is echter belangrijk om de beslissing goed te overwegen, professioneel advies in te winnen en de mogelijke risico's te begrijpen voordat u verder gaat. Door zorgvuldig te plannen en bewuste keuzes te maken, kunt u de voordelen van het verhogen van uw hypotheek maximaliseren en de risico's minimaliseren.

Enthousiast

Objectief

Discreet

Accuraat