Onafhankelijk hypotheekadvies of advies van een bank?

Het inschakelen van een hypotheekadviseur kost geld, maar is ook verstandig. U kunt kiezen tussen een onafhankelijke hypotheekadviseur of u kiest voor hypotheekadvies bij uw bank. De kosten voor het advies zijn via de bank gemiddeld lager, maar kiezen voor onafhankelijk advies kan zorgen voor een beter passende hypotheek tegen een lagere hypotheekrente.

Een hypotheek moet goed bij u en bij uw situatie passen. Zeker niet op de laatste plaats wilt u ook een zo laag mogelijke hypotheekrente en de rente moet ook nog voor een lange periode vaststaan. U moet bij een hypotheekadviseur ook een goed gevoel hebben. De adviseur moet goed begrijpen wat uw wensen zijn en deze goed kunnen vertalen naar een financiële oplossing. Tot slot moet het tarief voor het adviseren en bemiddelen ook redelijk zijn, maar de kwaliteit van het advies is het belangrijkste. 

Hoe vindt u de beste hypotheekadviseur? 

Bij familie en vrienden kunt u navragen met welke adviseurs zij een goede ervaring hebben. U kunt ook kijken op de website Advieskeuze.nl voor reviews over adviseurs. Wat u in ieder geval doet is het aanvragen van een kennismakingsgesprek. In dit eerste gratis en vrijblijvende gesprek krijgt u al een goede indruk van een adviseur. Ook kan de adviseur alvast een globaal advies geven. Na het eerste gesprek weet u wat de kosten zijn en weet u ongeveer wat u van de adviseur kunt verwachten. Voer meerdere van dit soort gesprekken en daarna weet u welke adviseur het beste bij u past. 

Kiezen voor de adviseur van uw eigen bank? 

Het eenvoudigst is om aan te kloppen bij de bank waar uw betaal- en/of spaarrekening loopt. Er zijn ook banken die niet alleen de eigen producten aanbieden, maar ook de hypotheken van andere banken meenemen in hun advies. Uw eigen bank kan de beste keuze zijn, maar ga in ieder geval ook nog het gesprek aan met een onafhankelijke hypotheekadviseur. Na meerdere gesprekken kunt u goed de voor- en nadelen van de verschillende adviseurs tegen elkaar wegstrepen. 

Wat is het voordeel van een onafhankelijke adviseur? 

Onafhankelijke hypotheekadviseurs zijn niet gebonden aan banken of andere financiële instellingen. Hierdoor krijgt u advies gericht op uw persoonlijke situatie. De ene geldverstrekker is bijvoorbeeld sterk in het verstrekken van hypotheken voor nieuwbouw en een andere bank biedt een zeer aantrekkelijke hypotheekrente als u specifiek kiest voor een rentevaste periode van 20 jaar. Door de ongebondenheid van de onafhankelijke adviseur wordt de gehele markt, of in ieder geval een groot deel van de markt, meegenomen in het advies. 

Advies- en bemiddelingskosten 

U betaalt het liefst zo weinig mogelijk kosten, maar zoek vooral naar financiële voordelen voor de langere termijn. U kunt beter kiezen voor een 0,1 procentpunt lagere hypotheekrente dan voor een paar honderd euro lagere advieskosten. Zeker als de hypotheek een looptijd van 30 jaar heeft. Probeer de kosten laag te houden, maar niet ten koste van uw hypotheeklasten, omdat die vaak een grotere besparing opleveren. 

Enthousiast

Objectief

Discreet

Accuraat