Steeds meer woningen vallen binnen de NHG-grens

Voor kopers van een woning zijn mooiere tijden aangebroken. Fors overbieden is niet meer nodig. Sterker nog; in tegenstelling tot eerdere jaren is overbieden lang niet altijd meer noodzakelijk om in aanmerking te komen voor jouw droomwoning. De dalende prijzen hebben nog een bijkomend voordeel; meer (potentiële) huiseigenaren komen in aanmerking voor een NHG hypotheek.

v

Hoeveel zijn de prijzen gezakt?

Volgens het Kadaster zijn de woningprijzen met ruim 5% gezakt in het tweede kwartaal van 2023 in vergelijking met een jaar eerder. Vorig jaar kostte een woning gemiddeld €429.000 en nu gemiddeld €407.000. Vooral in de vier grote steden dalen de prijzen hard. Dit zijn de steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Het gemiddelde ligt nu weer dicht bij de bovengrens voor het krijgen van NHG.

Bij een verdere daling van de huizenprijzen wordt NHG toegankelijk voor een nog grotere groep potentiële kopers. Houd er wel rekening mee dat het maximale leenbedrag onder de condities van NHG ook weer kan zakken in de toekomst. De maximale leensom met NHG wordt namelijk afgestemd op de gemiddelde woningprijzen. Bij een verdere daling van de prijzen kan de grens in 2024 zakken. Dit gaat alleen invloed hebben op hypotheken die worden afgesloten na de aanpassing van het maximale bedrag.

Hoe hoog is de korting met een NHG hypotheek?

Geldverstrekkers bepalen zelf de hoogte van de rentekorting voor een hypotheek met NHG. Het kan gaan om een korting van maar liefst 1%, maar het kan ook gaan om een paar tiende procent. Gemiddeld gaat het volgens de Consumentenbond om een korting van 0,5% als je 100% van de woningwaarde financiert met een hypotheek. Als je deels eigen geld gebruikt (bijvoorbeeld door het benutten van overwaarde uit je vorige woning), daalt het gemiddelde voordeel.

Wat is het nadeel van een NHG hypotheek?

De korting is mooi meegenomen, maar een hypotheek met NHG zorgt ook voor extra kosten. Je betaalt namelijk 0,6% over het hypotheekbedrag aan kosten voor het krijgen van NHG. Hier staat tegenover dat deze kosten fiscaal aftrekbaar zijn. Je krijgt dus een deel van het bedrag weer terug van de Belastingdienst.

Wat is het grootste voordeel van een NHG hypotheek?

De korting is een voordeel, maar er is nog een groot voordeel. Als het huis verkocht moet worden met een restschuld door bijvoorbeeld een scheiding, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid, dan kan de restschuld na de verkoop worden kwijtgescholden. 

Je kunt meer lenen als je jouw huis gaat verduurzamen

Je kunt een NHG hypotheek krijgen van maximaal €429.300 als je jouw huis gaat verduurzamen. Het meerdere boven de €405.000 moet je in dat geval aantoonbaar besteden aan energiebesparende maatregelen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het isoleren van de woning of het plaatsen van zonnepanelen.

Enthousiast

Objectief

Discreet

Accuraat