Ga voorbereid de herfst in

De dagen worden korter, de temperatuur daalt, de bladeren vallen van de bomen en de zakken met pepernoten liggen alweer in de schappen. Tekenen dat de herfst haar intrede heeft gedaan. Tijd om je woning voor te bereiden op dit vaak onstuimige seizoen.

Maaien en snoeien

Dit is in ieder geval de maand om nog voor een laatste keer je gazon te maaien. Dan heb je daar verder geen omkijken meer naar. Maai je veel later je gras, dan loop je het risico dat je de grasplanten onherstelbaar beschadigt. Ook doe je er goed aan nu fruitbomen en rozenstruiken te snoeien. Ook de berk, esdoorn, kastanjeboom en walnootboom mogen nu worden gesnoeid. Je geeft de bomen en planten daarmee de ruimte in het voorjaar weer volop te kunnen bloeien. Halfvergane bomen en struiken mogen flink kort gesnoeid worden, grote kans dat ze in het voorjaar weer opleven. Zorg er bij het snoeien voor dat je de takken altijd schuin snoeit en gebruik een scherpe snoeischaar om de takken niet te beschadigen. 

Sloten smeren

Met de herfst kan het ook gelijk een stuk kouder en vochtiger worden. Smeer daarom de sloten van je schuur, woning en brievenbus met een beetje kruipolie. Door sloten nu al te smeren voorkom je dat er vocht in de cilinder komt te zitten, wat vervolgens weer kan bevriezen zodra het echt koud wordt. Bevroren sloten moeten eerst ontdooien voordat je deze weer open krijgt. Onhandig als je op dat moment net je fiets nodig hebt uit het schuurtje. Het is ook goed voor het behoud van je slot. Door vocht kan de cilinder uitzetten waardoor het slot op den duur niet meer goed werkt. 

Bladeren opruimen

De herfst staat ook gelijk aan vallende bladeren. Op je oprit bijvoorbeeld. Veel bladeren op je oprit, in combinatie met een fikse regenbui, zorgen voor gevaarlijke situaties. Nat blad kan spiegelglad worden waardoor je vervelend kunt komen te vallen. Veeg daarom met regelmaat de bladeren rondom je woning weg. Vallende bladeren liggen ook in je goot. Verstopping en de bijbehorende lekkage liggen op de loer. Maak met regelmaat je goot schoon, gebruik een gootdrain of plaats een bladvanger over de regenpijp aan het uiteinde van de dakgoot. Kruip je dan toch de ladder op om je dakgoot schoon te maken, controleer dan direct even je dak. Zitten alle dakpannen nog vast en zijn ze nog intact? Zo niet, dan is dit het moment dat aan te pakken.  

Schoorsteen vegen

Heb je een houtkachel in huis, dan is dat kans groot dat deze de zomer niet heeft gebrand. Om gevaarlijke situaties te voorkomen is het raadzaam je schoonsteen te (laten) vegen zodat hij weer helemaal schoon is. Hiermee verklein je het risico op schoorsteenbrand. 

Laat de herfst maar komen.

Enthousiast

Objectief

Discreet

Accuraat