Veelgestelde vragen over de annuïteitenhypotheek

Voor nieuwe hypotheken zijn er twee hypotheekvormen die recht geven op hypotheekrenteaftrek, namelijk de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. De lineaire hypotheek zorgt voor hogere maandlasten tijdens de eerste helft van de looptijd in vergelijking met de annuïteitenhypotheek. Dat is een belangrijke reden waarom de annuïteitenhypotheek vaker wordt gekozen dan de lineaire hypotheek. Wat zijn de meestgestelde vragen over de annuïteitenhypotheek?

Hoe worden de maandlasten vastgesteld in de annuïteitenhypotheek?

U kunt niet eenvoudig zelf de maandlast van de annuïteitenhypotheek berekenen. U betaalt gedurende de rentevaste periode namelijk een vaste maandlast waarin de rente en de aflossing verwerkt zitten. Door iedere maand weer het berekende bedrag te betalen, is de hypotheekschuld volledig afbetaald op de einddatum. Door de aflossingen in de maandlasten bestaat de maandlast steeds voor een kleiner deel uit rente.

Zorgt de annuïteitenhypotheek voor een volledige aflossing van de hypotheekschuld?

De annuïteitenhypotheek zorgt voor een aflossing van de schuld gedurende de looptijd. Hypotheken hebben meestal een looptijd van 30 jaar. Na iedere maandelijkse betaling daalt de hypotheekschuld iets. Bij overlijden tijdens de looptijd, lopen de maandlasten door en moeten de achterblijvers deze betalen. U kunt een overlijdensrisicoverzekering afsluiten voor het afdekken van het financiële risico van het jong overlijden.

Geeft de annuïteitenhypotheek recht op hypotheekrenteaftrek?

Een voorwaarde voor hypotheekrenteaftrek is een annuïtaire aflossing van de schuld tijdens de looptijd. Dit is het geval met de annuïteitenhypotheek, dus heeft u recht op hypotheekrenteaftrek. Ook de lineaire hypotheek geeft recht op hypotheekrenteaftrek. 

Is extra aflossen op de annuïteitenhypotheek mogelijk?

Ja, u kunt extra aflossen op de annuïteitenhypotheek. Na de aflossing worden de maandlasten voor de resterende looptijd opnieuw berekend. Door de extra aflossing verlaagt u de maandlast. Extra aflossen mag boetevrij tot 10% van de hoofdsom van de hypotheek in de meeste hypotheken. De voorwaarden voor het extra aflossen kunnen per geldverstrekker afwijken.

Kan ik mijn bestaande hypotheek omzetten naar een annuïteitenhypotheek?

Door het oversluiten van uw hypotheek kunt u kiezen voor een andere hypotheekvorm in uw nieuwe hypotheek. U kunt niet zomaar binnen de bestaande hypotheek kiezen voor een andere vorm. Heeft u een aflossingsvrije hypotheek en wilt u deze oversluiten naar een annuïteitenhypotheek? Schakel uw hypotheekadviseur in om samen met u te bepalen of dit ook een verstandige keuze is.

Voordelen van de annuïteitenhypotheek

  • U profiteert van hypotheekrenteaftrek
  • Een volledige aflossing van de hypotheekschuld
  • In vergelijking met de lineaire hypotheek begint de annuïteitenhypotheek met lage maandlasten
  • Door aflossingen bouwt u overwaarde in de woning op

Nadelen van de annuïteitenhypotheek

  • De aflossing gaat langzamer in vergelijking met de lineaire hypotheek
  • De hypotheekrenteaftrek daalt tijdens de looptijd doordat u steeds minder rente betaalt
  • Tijdens de eerste jaren van de looptijd lost u weinig af op de hypotheekschuld

Enthousiast

Objectief

Discreet

Accuraat