WOZ-waarde gestegen? Dit kan juist een financieel voordeel zijn.

Veel huiseigenaren schrikken als de WOZ-waarde van hun woning stijgt. Logisch, want een hogere WOZ-waarde betekent vaak ook een hogere onroerendezaakbelasting (OZB) en mogelijk een hogere belasting in box 3. Maar voordat u direct bezwaar maakt, is het goed om te weten dat een hogere WOZ-waarde u ook geld kan opleveren. Hoe? Dat leggen we graag uit..

Wat is de WOZ-waarde en hoe wordt deze bepaald?

De WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) is de geschatte marktwaarde van uw woning en wordt jaarlijks door de gemeente vastgesteld en in de eerste 8 weken van het nieuwe jaar bekend gemaakt. De bepaling van de hoogte van de WOZ-waarde gebeurt op basis van verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt, aangevuld met kenmerken zoals de ligging, grootte en staat van onderhoud van uw huis. De WOZ-waarde wordt onder andere gebruikt om gemeentelijke belastingen en heffingen te berekenen, maar heeft ook invloed op andere financiële zaken, zoals uw hypotheek.

Wat betekent een hogere WOZ-waarde?

Een stijging van de WOZ-waarde betekent simpelweg dat uw huis volgens de gemeente meer waard is geworden. Dit heeft als gevolg dat u mogelijk meer OZB betaalt, maar het kan ook positieve financiële effecten hebben, vooral als u een hypotheek hebt zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Voordeel: lagere hypotheekrente door minder risico voor de bank

Wanneer u een hypotheek afsluit, kijkt de bank naar de verhouding tussen uw hypotheekschuld en de waarde van uw woning. Dit wordt de loan-to-value (LTV) genoemd. Hoe lager deze schuld-marktwaarde verhouding, hoe minder risico de bank loopt. En minder risico voor de bank betekent vaak een lagere rente voor u.

Stel, u heeft ooit een hypotheek afgesloten met een renteopslag omdat de LTV boven een bepaalde grens lag, bijvoorbeeld boven de 85%. Als de waarde van uw woning stijgt, zakt deze LTV mogelijk onder een drempel, waardoor uw renteopslag kan worden verlaagd. Dit kan een flinke besparing opleveren.

Let op: dit geldt alleen voor hypotheken zonder NHG. Bij een NHG-hypotheek speelt de WOZ-waarde geen rol in de rentebepaling.

Hoe verlaag je de hypotheekrente met een hogere WOZ-waarde?

Wilt u profiteren van een lagere rente? Dan is het belangrijk om actie te ondernemen:

  1. Check de voorwaarden van uw hypotheek. Niet alle banken passen de rente automatisch aan bij een lagere LTV. Controleer bij uw geldverstrekker of en hoe u een verlaging kunt aanvragen.
  2. Lever bewijs van de hogere waarde. Dit kan met de WOZ-beschikking of, als dat nodig is, een recent taxatierapport.
  3. Vraag de bank om een renteverlaging. Dien een verzoek in bij uw hypotheekverstrekker en kijk of u in een lagere risicoklasse valt.

Bezwaar maken of niet?

Een hogere WOZ-waarde is niet per se slecht nieuws. Ja, u betaalt misschien iets meer belasting, maar u kunt ook profiteren van een lagere hypotheekrente als u zonder NHG financiert. Neem dus eerst uw hypotheekvoorwaarden onder de loep voordat u direct bezwaar maakt. Zo kan de stijging van uw WOZ-waarde uiteindelijk in uw voordeel werken

Enthousiast

Objectief

Discreet

Accuraat